www.TOTALITA.cz

Únor 1948
středa   25. února 1948

hlavní události dne

  • Prezident přijal demisi ministrů a doplnil vládu podle Gottwaldova návrhu
  • Jediný masový odpor proti postupu komunistů - demonstrace studentů

 

zvolen Ústřední akční výbor NF

Poslední den krize. Dopoledne se konala schůze, na které měl být definitivně ustanoven Ústřední akční výbor Národní fronty a jeho předsednictvo. V Ústředním akčním výboru zasedli jak komunisté, tak představitelé sociální demokracie, osobnosti veřejného a hospodářského života, členové Ústřední rady odborů a zástupci 21 celostátních korporací. Komunisté přisuzovali Ústřednímu akčnímu výboru významnou roli. Prakticky mělo jít o vybudování orgánu představujícího novou Národní frontu s cílem účastnit se vytváření politiky státu.



národní socialisty prezident nepřijal

Vedení nár. socialistů očekávalo pozvání na Hrad k prezidentu republiky. Když pozvání nepřicházelo, byl na Hrad před 11 hodinou vyslán ministr Krajina. Beneš však Krajinu nepřijal. V té době byl již velmi pravděpodobně rozhodnout demisi přijmout a přistoupit na všechny Gottwaldovy návrhy. Později ještě žádali o přijetí Majer a Ripka, ale byli také odmítnuti.




Lidové milice na Karlově mostě




prezident pod tlakem

Po 11 hodině se dostavili k Benešovi Gottwald, Zápotocký a Nosek aby mu předali listinu nové vlády. Beneš slíbil učinit definitivní rozhodnutí ještě týž den.

Po odchodu Gottwalda přijal Beneš kancléře Smutného, J. Masaryka a svého osobního lékaře. Oznámil jim své rozhodnutí přijmout demisi a jmenovat vládu podle Gottwaldova návrhu.


Jako hlavní důvody uvedl obavu z chaosu a nesmyslnost akcí proti postupu komunistů, na které již bylo pozdě.



přijetí demise

Již od ranních hodin připravovali komunisté velkou demonstraci na Václavském náměstí s tím, že v případě odmítnutí návrhu nové vlády se demonstranti přesunou na Hradčany.


V pražských závodech bylo připraveno více než 6000 ozbrojených členů Lidových milicí, očekávajících rozkaz k pochodu do středu města.


V 16.30 byl Gottwald přijat opět prezidentem Benešem. Návštěva u prezidenta trvala pouze deset minut.


Prezident Beneš přijal demisi ministrů a doplnil vládu podle Gottwaldova návrhu.


Gottwald nejprve referoval o výsledku jednání s prezidentem vedení KSČ a poté odjel na Václavské náměstí, kde ho bouřlivě přivítal stotisícový dav.



jediný masový odpor proti postupu komunistů

V době konání demonstrace na Václavském náměstí se uskutečnil demonstrační pochod vysokoškoláků. Pochodem na Hrad chtěli vysokoškoláci podpořit prezidenta republiky, aby odolal tlaku komunistů a usiloval o udržení demokracie. Demonstrace se zúčastnilo asi 5 tisíc lidí.


V pochodu na Hrad se jim snažily zabránit oddíly Bezpečnosti a posily z řad Lidových milicí. Demonstrantům se však podařilo projít až na Hrad, nicméně prezident jejich delegaci nepřijal.


O všem již bylo rozhodnuto. Tato demonstrace se tak stala jediným veřejným a masovým projevem odporu proti nastolování komunistické diktatury a na obranu demokracie. Tento čin však zůstal zcela ojedinělým a pro mnoho studentů měl tragickou dohru v podobě uvěznění v komunistických kriminálech.



související texty:

události   17. února 1948

události   18. února 1948

události   19. února 1948

události   20. února 1948

události   21. února 1948

události   22. února 1948

události   23. února 1948

události   24. února 1948

události   25. února 1948


vzpomínky poslance Josefa Lesáka

projev Klementa Gottwalda na Staroměstském náměstí

pamětní deska na studentskou demonstraci 25.2.1948


Únor 1948 - úvodní strana


autor textu: Jonko Totev

použitá literatura: 49

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.