www.TOTALITA.cz

Únor 1948
středa   19. února 1948

hlavní události dne

  • hlasy soc. demokratů mohou rozhodnout
  • tři nekomunistické strany dohodnuty na jednotném postupu
  • prezident: Gottwald opět předsedou event. budoucí vlády

 

úsilí o hlasy sociální demokracie

Den proběhl v duchu mnoha jednání. Tři nekomunistické strany byly již téměř rozhodnuty podat demisi svých ministrů. Nyní záleželo na postupu sociální demokracie, zda v případě demise podpoří komunisty nebo vláda padne. Hlasy sociální demokracie také zajišťovaly potřebnou většinu v parlamentu. To si samozřejmě uvědomovali i komunisté a snažili se získat sociální demokracii na svoji stranu.



snaha komunistů o vytvoření levicové vlády

Ráno jednali Gottwald, Slánský a Kopecký s představiteli sociální demokracie Laušmanem, Tymešem a Vilímem. Vyzvali je, aby společně vytvořili většinovou levicovou vládu. Předpokladem bylo, aby sociální demokracie změnila svůj postoj k vládnímu nařízení z 13. února. Představitelé sociální demokracie ale odmítali jít do vlády s komunisty proti ostatním stranám.



dohoda tří nekom. stran o jednotném postupu

Odpoledne se konala schůzka ministrů tří stran v kabinetě J. Šrámka. Bylo dojednáno dostavit se na jednání vlády a ještě před jeho zahájením vznést opět otázku splnění usnesení ze 13. února. V případě, že nebylo splněno (o čemž již byli všichni přesvědčeni), podat okamžitě demisi.

postoj prezidenta Beneše

Odpoledne navštívil Gottwald prezidenta Beneše, aby ho informoval o zhoršující se situaci ve vládě a snaze nekomunistických stran rozbít vládu. Beneš ho opět ujistil, že na úřednickou vládu nepřistoupí, a že předsedou eventuální nové vlády bude opět Gottwald.



Fierlinger pro spolupráci s komunisty

Zasedalo také předsednictvo sociální demokracie. Z. Fierlinger se vyslovil pro většinovou vládu s komunisty. Jeho názor byl však výrazně menšinový.



večerní jednání komunistů

Pozdě večer se v Gottwaldově bytě sešlo vedení KSČ. Gottwald informoval o rozhodnutí ministrů tří stran podat demisi (zprávu dostal Gottwald od tajného agenta bezprostředně po skončení porady ministrů těchto stran). Stoupenec radikálního řešení Ďuriš navrhl předejít demisi okamžitou rekonstrukcí vlády. Gottwald a Slánský to odmítli.



zájem velmocí o dění v Praze

Několik dní trvající politická krize vzbudila zájem velmocí. Odpoledne přiletěl nečekaně do Prahy náměstek sovětského ministra zahraničí V. Zorin (v letech 1945 - 1947 velvyslancem v ČSR), aby se sešel s Gottwaldem. Z léčení se urychleně vrátil americký velvyslanec L. A. Steinhardt.



související texty:

události   17. února 1948

události   18. února 1948

události   19. února 1948

události   20. února 1948

události   21. února 1948

události   22. února 1948

události   23. února 1948

události   24. února 1948

události   25. února 1948


vzpomínky poslance Josefa Lesáka


Únor 1948 - úvodní strana


autor textu: Jonko Totev

použitá literatura: 49

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.