www.TOTALITA.cz

rok 1989
Sametová revoluce
situace v Československé televizi - jak o situaci v ČST informovalo Rudé právo

24.11.1989 Televize nebyla obsazena

Včera po celý den kolovaly v Praze zprávy o tom, že Čs. televize na Kavčích horách je obsazena "nějakými" ozbrojenými složkami. Je to pravda? Tuto otázku jsme v podvečer položili Janu Hubáčkovi, řediteli sekretariátu ústředního ředitele Československé televize.


Řekl nám: "Pravda to rozhodně není. U vchodů do budov Čs. televize, jako kterýkoliv jiný den, je závodní stráž. Ta i kontroluje, kdo k nám jde. Avšak vzhledem k tomu, že do televize se snaží dostat různí lidé, kteří s ní ani s programem nemají nic společného, požádali jsme o výpomoc při ostraze obvodní oddělení SNB v Praze 4. Jeho příslušníci jsou na vrátnicích spolu se závodní stráží. Možná, že právě z toho fáma vznikla. Je neopodstatněná. Upozorňuji, že stejný způsbo ochrany je u zahraničních televizních společností zcela běžný a jsou do něj zapojení přislušníci různých složek.
(per)

25.11.1989 Jiné obviňuje ze lži

S dramatickým nádechem hlasu, zdůrazňovaným ještě reportérským chvatem projevu, líčil v pátek ráno Pavel Pecháček ve vysílání Svobodné Evropy údajné obsazení pražské televize. K potrvrzení fámy, kterou už ve čtvrtek pracovníci televize ve svém vysílání vyvrátili, neměl samozřejmě co nabídnout. A tak si, bez ohledu na stále proklamovanou zásadu uvedeného vysílače šířit pravdu, kterou prý ostatní zamlčují, doklad jednoduše vymyslel. "V televizním vysílání se ve čtvrtek objevovali jen samí neznámí lidé, které předtím na obrazovce nikdo neviděl."


Tak nějak to prohlásil. Zřejmě ve své nové funkci - korespondenta Svobodné Evropy v ČSSR - asi neměl čas vysílání pražské televize pořádně sledovat. Jinak by musel vidět, stejně jako se mnou i milóny dalších televizních diváků, ve čtvrtečních Televizních novinách Štefana Nižňanského (tak jako v předešlých dnech tohoto týdne), kterému asistoval s novými rezolucemi v ruce neméně známý Jiří Vaníček. Aktuality pak moderoval Miroslav Fořt a svým šotem přispěl i Josef Morávek. Ani programové hlasatelky obou programů nebyly jiné než v předcházejících měsících. Řeknete možná - drobnost. Ale u toho, kdo jiné při sebemenší chybě obviňuje ze lži?
(vh)

související texty:

Role rozhlasu a televize

Situace v Československém rozhlase

Situace v Československé televizi

Uslyšíme pravdu z vysílání ČST? (1.)

Uslyšíme pravdu z vysílání ČST? (2.)

Uslyšíme pravdu z vysílání ČST? (3.)

Jak o situaci v ČST informovalo Rudé právo

Ohlasy ve Vnitrostranických informacích pro ÚV KSČ


Palachův týden

petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

Vysílání Čs. televize v roce 1989

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.