www.TOTALITA.cz

Sametová revoluce 1989
sobota   18. listopadu 1989

hlavní události dne

  • údajná smrt studenta Martina Šmída
  • stávka studentů vysokých škol
  • stávka pražských herců a divadelníků
  • v divadlech místo představení diskuze na aktuální témata
  • výzva k GENERÁLNÍ hodinové STÁVCE
 

setkání iniciativy Most s premiérem

Michael Kocáb a Michal Horáček se v ranních hodinách dostavili do bytu předsedy čs. vlády Ladislava Adamce, aby zprostředkovali jednání mezi oficiálními činiteli a nezávislými aktivisty. V rámci iniciativy Most.



dopoledne

V bytě Dany Němcové se sešli mluvčí Charty 77, aby zformulovali stanovisko Charty k posledním událostem. Tento text se poté stal základem prvního prohlášení OF.



1. shromáždění studentů a divadelníků

se konalo ve 14.00 hod v Realistickém divadle. Byla zde čtena očitá svědectví účastníků pátečního masakru na Národní třídě a byl zde diskutován další společný postup.


Zástupce studentů DAMU Martin Chalupa zde přečetl prohlášení, ve kterém vyzval ostatní studenty a pedagogy k týdenní protestní stávce a GENERÁLNÍ hodinové STÁVCE na pondělí 27.11. Zároveň žádal ustavení vládní vyšetřovací komise, která vyšetří včerejší brutální zákrok na Národní třídě.


"Věřím, že každý, komu není lhostejný stav a vývoj naší společnosti ,se připojí k tomuto vynucenému, ale zásadnímu kroku", uvedl na závěr.



dva příklady z diskuze:


herec Jiří Kodet (Činoherní klub):
40 let hrajeme jako blbci, každý večer, a dostali jsme se tam, kam jsme se dostali! Jestli chceme udělat něco víc než dosud, pak nám zbývá jenom nehrát. (aplaus)


někdo z divadla E. F. Buriana:
Nedělejme si iluze. Lidé nás nepochopí. Šel jsem přes Staromák, stojí tam obrovská fronta na pomeranče. Myslíte, že je tyhle naše pocity zajímají? ( malý aplaus)



Po diskuzi herec Topfer přečetl prohlášení, na kterém se předtím shodli herci:

Mj. zde uvedl: "Připojujeme se k výzvě studentů z 18.11.1989, ve které vyslovují požadavek na vytvoření zvláštní vládní komise, která vyšetří tento brutální zákrok. Jejich požadavek plně podporujeme a obracíme se na všechna čsl. divadla, aby se připojila k týdenní protestní stávce s tím, že v tyto dny místo představení přečteme naše stanovisko k těmto událostem a nabídneme prostory k veřejné diskuzi."


Na tomto setkání se také objevila informace o údajné smrti studenta Martina Šmída.



u premiéra

Po 14.30. hod. navštívily studentky fakulty žurnalistiky UK Věra Krincvajová a Klára Pospíšilová předsedu vlády L. Adamce v jeho bytě na Letné a vylíčily mu průběh událostí 17.11. na Národní třídě.


L. Adamec prohlašoval, že byl doposud informován jen telefonicky a to v tom smyslu, že zásah na Národní třídě byl mírný.



studenti DAMU v divadle DISK

Po 18.00 hod se studenti DAMU shromáždili v DISKU, kde bylo čteno jejich prohlášení (deset požadavků) a návrh generální stávky na 27.11. Byla čtena i další prohlášení a očitá svědectví studentů o 17. listopadu, prohlášení divadla Na Vinohradech a kladenského divadla, která se připojila ke stávce.




ještě jednou demonstrace na Národní třídě

ještě jeden záběr z Národní třídy



opět Realistické divadlo

místo plánovaného divadelního představení sdělil ředitel divadla divákům výsledek odpoledního jednání studentů s divadelníky. Student DAMU popsal přítomným včerejší události na Národní třídě. Novinářka Jana Šmídová oznámila, že její syn (student MMF UK) Martin Šmíd žije a nebyl zraněn.


Většina pražských divadel již 18.11. večer nehrála. Mezi přítomnými proběhla diskuse. Podobná těm, které se v následujících večerech odehrávaly i v ostatních divadlech po celé republice.



situace v ostatních pražských divadlech

Místo plánovaných představení byli diváci seznámeni s prohlášením českých divadelníků. K této výzvě se hned přihlásila všechna pražská i několik mimopražských divadel.



zpráva o smrti studenta

Večer předal Petr Uhl rozhlasové stanici Svobodná Evropa informaci o mrtvém studentovi. Později díky tomu zatčen a obviněn několika trestných činů.


Zprávy podobného obsahu se již po Praze objevují. V noci ji však poprvé odvysílají západní rozhlasové stanice.


Poprvé měl být při demonstraci ubit člověk. Tato zpráva zaskočila tisíce lidí, kteří dosud považovali páteční demonstraci jako "jednu z dalších".


Brutálním potlačením páteční demonstrace komunisté ztratili podporu dělnické třídy, na kterou vždy vsázeli. I obyčejní lidé nechtěli připustit, že někdo bude na ulicích beztrestně mlátit jejich děti.




některé další události tohoto dne

  • po Praze byly vylepovány letáky s výzvou studentů ke stávce


související texty:

události 17. listopadu

události 18. listopadu

situace v ulicích


události 19. listopadu

události 20. listopadu

události 21. listopadu

události 22. listopadu

události 23. listopadu

události 24. listopadu

události 25. listopadu

události 26. listopadu

události 27. listopadu


Sametová revoluce 1989


historie demonstrací 17. listopadu

příprava vzpomínkové akce k 17. listopadu


listopad 1989 - některé události

prosinec 1989 - některé události

Kalendárium listopad 1989


Palachův týden

petice "Několik vět"

vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Tomáš Vlček

použitá literatura: 44,45,46

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.