www.TOTALITA.cz

rok 1989
Palachův týden - pondělí 23. ledna 1989 pohledem denního tisku
propaganda v Rudém Právu

článek: Odešli s nepořízenou

VŠETATY (Od našich zpravodajů) - V sobotu odpoledne se pokusili iniciátoři provokačních srazů spjatých s výročím nesmyslné tragédie J. Palacha zorganizovat další akci, tentokrát ve Všetatech na Mělnicku. Za účasti zástupců velvyslanectví některých zemí NATO (Kanady, USA, Velké Británie ap.) mělo dojít k jakémusi demonstračnímu shromáždění na místním hřbitově u hrobu rodiny Palachových.


K účasti na akci podněcovaly několik dní předem americké rozhlasové stanice. Proto rada místního národního výboru v souladu s míněním občanů požádala orgány SNB o přijetí preventivních opatření k zajištění veřejného pořádku v obci. Během soboty do Všetat přijelo z různých míst všehovšudy asi 200 lidí. Záměr podněcovatelů akce se nezdařil, k narušení pořádku v obci nedošlo.


S některými z účastníků jsme hovořili přímo na místě. Především nás zajímalo, proč přijeli do Všetat.


Šimon H., 18 let, student gymnázia z Prahy: Jsem tady náhodou (?), rodiče jeli na hory, a tak jsem se přijel prostě podívat. O akci jsem pochopitelně předem věděl.


Petr J., 17 let, student SPŠ z Prahy: Ve čtvrtek jsem byl na Václavském náměstí, kde bylo hodně esenbáků. Tam jsem se dozvěděl o Všetatech. Řekli jsme si s kamarády, že se pojedeme podívat. Jen tak z dálky, proto jsme šli z Neratovic pěšky. Není to rozumné, že se Palach zabil. Myslím, že se to zneužilo.


Vojtěch M., 17 let, student SPŠ z Prahy: Přijel jsem se podívat, jestli bude Bezpečnost zasahovat jako v Praze. Rodiče o ničem nevědí, řekl jsem to jenom babičce. Myslím si, že by u nás měla být větší svoboda. Když bych chtěl například vystoupit v televizi, potřebuji k tomu povolení (?).


Jiří K., 35 let, dělník z Prahy: Jel jsem se synem na výlet do Tišic. Byla tam zavřená hospoda, chtěli jsme se naobědvat ve Všetatech. Vydali jsme se podél trati. Věděl jsem, že se něco chystá, dokonce se říkalo, že kolem budou tanky.


Pavel L., 17 let, učeň z Mělníka: Je mi jedno, co se tady děje. Přijel jsem ze zvědavosti.


Petr K., 35 let, inženýr z Turnova: Přijel jsem položit kytičku. Co je na tom špatného? Každý má svou pravdu a měl by mít možnost vyjádřit ji veřejně. Na tom nic zlého nevidím.


Pavel S., 18 let, dělník z Ústí nad Labem: Přijelo nás víc, prostě parta, jak se scházíme v hospodě. Chtěli jsme to vidět. Stát by mohl být spravedlivější. Třeba v tom, že když já dělám a někdo jiný ne, bere stejně anebo ještě víc.


Rudolf M., 25 let, odb. pracovník z Ústí nad Labem: Podle mého názoru, se má glasnosť vztahovat na všechno. U nás je cenzura, proto jsem tady, abych viděl co se děje. (Cenzura byla v ČSSR zrušena v roce 1968 - pozn. red.)


Josef R., 16 let, učeň z Ústí nad Labem: Jel jsem za bratrancem, jestli se táta dozví, že jsem tady, tak mě seřeže. On totiž říká, že na takovéhle akce chodí jenom blázni.


Podobných lidí přijelo do Všetat více. Důvody jejich cesty i názory se opakovaly. Většina z nich byla, jak tvrdí, ve Všetatech i na podobné akci poprvé. O Palachovi věděli málo anebo měli zkreslené informace. Ale o to přece organizátorům šlo, přilákat co nejvíce nevědomých, právě takových, aby jejich postoje bylo možné vydávat za hlas veřejnosti. Přijeli však i jiní, někteří z organizátorů. Jednoho z nich přivezlo auto západoněmecké tv stanice ARD. Odešli a odjeli s nepořízenou, společně všichni.





Jak v neděli tvrdila západoněmecká tisková agentura DPA, měl být podle jejich informací ze zdrojů "charty" uspořádán také jakýsi "protestní pochod" z Loretánského náměstí k Pražskému hradu. Tento "pochod ztroskotal" sdělila agentura. Ověřili jsme si zprávu na jiných místech. Bylo tomu tak: "pochod" se nekonal.


podepsán:
redakce RP



související texty:

deník Rudé Právo 12. ledna

deník Rudé Právo 14. ledna

deník Rudé Právo 16. ledna

deník Rudé Právo 17. ledna

deník Rudé Právo 18. ledna

deník Rudé Právo 19. ledna

deník Rudé Právo 20. ledna

deník Rudé Právo 21. ledna

deník Mladá Fronta 21. ledna


deník Rudé Právo 23. ledna


deník Rudé Právo 25. ledna

deník Rudé Právo 26. ledna

deník Rudé Právo 27. ledna

deník Rudé Právo 28. ledna

deník Rudé Právo 30. ledna


Palachův týden

Palachův týden objektivem televizního zpravodajství

Palachův týden pohledem denního tisku


Sdělovací prostředky


petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

Vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

použitá literatura: deník Rudé Právo (grafická úprava textu: Totalita.cz)

   Facebook         Twitter home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.