www.TOTALITA.cz

rok 1989
Palachův týden - středa 18. ledna 1989 pohledem denního tisku
propaganda v Rudém Právu

článek: Nezbytná opatření k zajištění klidu

PRAHA (zr) - V úterý 17. ledna se několik skupin výtržníků pokusilo narušit veřejný pořádek na pražském Václavském náměstí. Pořádkové jednotky opět byly znovu nuceny učinit nezbytná opatření k zajištění klidu.




článek: Nenávistná slina pánů z Kurieru

Narodil jsem se v Praze, žiji tu. Zdá se mi, stejně jako statisícům Pražanů, že je - přes ty či ony potíže - jedno z nejkrásnějších měst na světě. Ale tak asi většina z nás smýšlí o svých domovech, ať jsou kdekoli, zvláště prožila-li v nich své dětství. Máme zde své čtyři, osm či šestnáct stěn, své parky s lavičkami, s těmi, či oněmi místy se váží naše vzpomínky na dětství, první lásky či bolesti, hrdě ukazujeme svým hostům Pražský hrad i Strahovskou knihovnu, Karlův most či sbírky Národního muzea, malostranské uličky i s místy, kde žil Jan Neruda. Jsme pyšní na své stanice metra, na pěší zónu i na novou krásou se pyšnící Staroměstské náměstí. Na výrobky, které nesou visačku "vyrobeno v Praze", i na úspěchy pražských sportovních oddílů. Máme být na co hrdi.


Jsou mezi námi ovšem lidé, kterým nic neříká také naše hrdost. Kteří pro peníze vyplacené kýmkoli, jsou ochotni poškozovat svou vlast. Psát traktáty i hnát pár stovek nezkušených do dobrodružství, jen aby sklidili potlesk někoho v zahraničí. A potlesk, to jsou zase peníze. Stovky tuzexových bonů, dolarů, marek, liber.


Znovu jako před dvaceti lety se proto pokoušejí vyvolat napětí a tím zpomalit plnění našich záměrů. Bylo tomu tak i toto pondělí. Stovkám pracujících, kteří se přes Václavské náměstí a přilehlé ulice vraceli ze zaměstnání, zkomplikovalo život provokační vystoupení určené pro kamery západních televizních společností.


Cíl byl tedy jasný: dodat pomlouvačům protičeskoslovenské střelivo. Ano, dodali je. Ale život jde dál, hlavní město žije dál svým stálým rytmem, lidé žijí dál svými radostmi či starostmi. Jen buržoazní tisk má zase o čem psát, vymýšlet si a zkreslovat. Rakouský Kurier ve svém pondělním vydání dokonce vyhlásil heslo: "Raději být mrtvý než žít v Praze!"


Nenávistná slina pánů z Kurieru jen dokresluje, oč jde, oč šlo. Načasované varování, kterým si disidenti chtěli udělat reklamu, náhle zapadá do hodinového stroje jako další z koleček.


"Raději být mrtvý než žít v Praze!" Opravdu? Život je krásná věc a naše hlavní město obdivuje každým rokem stále více turistů, kteří přijíždějí za jeho krásami. Statisíce Pražanů je hrdo na jeho historii a velikost. Nic na tom nemění křik několika set křiklounů, kteří by rádi otočili kolo dějin zpět. Ať to stojí, co to stojí. Třeba i lidské životy. Tak byste si to přáli, pánové z Kurieru, není-liž pravda?


podepsán:
Jaroslav Kojzar



související texty:

události 15. ledna

události 16. ledna

události 17. ledna


události 18. ledna

televizní zpravodajství

Televizní noviny podrobněji

pořad Aktuality

deník Rudé Právo


události 19. ledna

události 20. ledna

události 21. ledna


Palachův týden

Palachův týden objektivem televizního zpravodajství

Palachův týden pohledem denního tisku


Sdělovací prostředky


petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

Vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

použitá literatura: deník Rudé Právo (grafická úprava textu: Totalita.cz)

   Facebook         Twitter home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.