www.TOTALITA.cz

rok 1989
Palachův týden - sobota 21. ledna 1989

Situace ve Všetatech

Všetaty jsou městysem nedaleko Mělníka. Také jednou z důležitých vlakových stanic na trati Ústí nad Labem - Lysá.


Ve Všetatech se narodil a žil Jan Palach. Zde byla také tajně uložena jeho urna poté, co jeho ostatky byly v noci příslušníky StB exhumovány z hrobu na pražských Olšanech a zpopelněny.


V několika posledních letech přišlo několik lidí koncem ledna k palachově hrobu uctít Janovu památku a připomenout jeho čin. Vždy s jistotou, že budou monitorováni a perlustrováni příslušníky StB. Většinou se jednalo o disidenty, ale stále více také přicházeli i další lidé, pro které návštěva hrobu znamenala následné hlášení do místa bydliště a do zaměstnání. Takový člověk byl nadále veden jako "nepřátelská osoba" se všemi následky.


V době 20. výročí palachova činu a také pod vlivem probíhajících demonstrací na Václavském náměstí Bezpečnost očekávala přítomnost několika stovek lidí u Palachova hrobu. Rozhodla se tedy zasáhnout razantně.


Všetaty, stejně jako přilehlý hřbitov, již týden z technických důvodů uzavřený, byl v obležení stovek příslušníků StB a Bezpečnosti.


Většina vlaků ve Všetatech nezastavovala a pouze projížděla. U vlaků, které ve stanici zastavily, stáli příslušníci Bezpečnosti a dál propustili pouze toho, kdo v obci bydlel. Ostatní byli odvezeni k výslechu. Stejně jako lidé, které zadrželi v polích okolo Všetat.


I přes tato opatření se několika jedincům podařilo aspoň hodit kytku přes zeď hřbitova. Většinou v noci.

Přijeli z Liberce

Manželé z Liberce byli po vystoupení z vlaku ve Všetatech napadeni několika muži v civilu, kteří s nimi smýkali a kroutili jim ruce za záda. Nejprve jim vysypali obsah tašek do bláta, a poté je odvezli do budovy místního JZD, kde Bezpečnost prováděla výslechy.


Tam je při výslechu nezákonně filmovali. Nakonec je naložili do autobusu spolu s dalšími dvanácti zadrženými a vyvezli z obce. V několika kilometrových odstupech je pak v polích vysazovali. Během jízdy policisté zadržené slovně uráželi a chovali se k nim násilnicky. Manželé byli vysazeni v polích asi 25 kilometrů od Kolína.



Mladík z Prahy

Mladík z Prahy 10 jel do Všetat z nádraží Praha-Vysočany, kde bylo mnoho příslušníků SNB, kteří četné cestující legitimovali a některé zadrželi.


Po příjezdu do Všetatech nastoupil po celé délce vlakové soupravy kordón příslušníků SNB. Všichni cestující byli fotografováni a filmováni, pak byli zadrženi a policisté jim prováděli osobní prohlídky.


Poté je autobusy odvezli do budovy místního JZD k výslechu. Mladíka z Prahy 10 policisté na nádražním záchodku surově zbili, přerazili mu nos a způsobili zranění, která si vyžádala hospitalizaci na chirurgii v Praze.


Po výsleších byli všichni zadržení opět naloženi do autobusů a rozvezeni daleko od Všetat. Z autobusů bylo vidět že kolem celých Všetat jsou zátarasy, po polích jezdí terénní vozidla a všechny přístupové cesty byly zablokovány policií.




Sobota 21. ledna znamenala konec tzv. Palachova týdne.



související texty:

události 15. ledna

události 16. ledna

události 17. ledna

události 18. ledna

události 19. ledna

události 20. ledna


události 21. ledna

televizní zpravodajství

Televizní noviny podrobněji

deník Rudé Právo

deník Mladá Fronta


Palachův týden

Palachův týden objektivem televizního zpravodajství

Palachův týden pohledem denního tisku


petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

Vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel RůžičkaTomáš Vlček

použitá literatura: 143

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.