www.TOTALITA.cz

rok 1968
nárůst tlaku socialistických států na Československo
březen - červen  1968

Schůzka v Drážďanech

první konkrétní výtky se objevily v březnu na schůzce vedoucích funkcionářů 5 soc. zemí. Čs. představitelům zde byl mj. vytýkáno odvolání Novotného z funkce prezidenta bez souhlasu celého ÚV KSČ (byl odvolán předsednictvem).



Jednání v Moskvě

se uskutečnilo začátkem května z čs. iniciativy. Sovětská strana přislíbila zvýšení dodávek surovin do ČSSR, zároveň však vyjádřila obavy, aby demokratizačního procesu nebylo zneužito proti socialismu.



Le Monde

Počátkem května tento francouzský deník uveřejnil informaci, podle které měl nejvyšší politický náčelník sovětské armády generál Jepišov pronést zasedání ÚV KSSS slova o tom, že "... je možné, že se skupina věrných čs. komunistů obrátí na Sovětský svaz a ostatní socialistické země se žádostí o pomoc při záchraně socialismu v Československu. V takovém případě je Sovětská armáda připravena splnit svou internacionální povinnost..."


O něco později, při návštěvě Československa, generál Jepišov celou záležitost označil za velkou hloupost. Další vývoj nás však přesvědčí o opaku.

Vojenské cvičení

na konci června se v západních Čechách uskutečnilo vojenské cvičení vojsk Varšavské smlouvy. Bylo provázeno obavami o možnost využití přítomnosti velkého množství cizích vojsk k ovlivnění domácí politické scény.


Odsun vojsk byl neustále z různých důvodů zpomalován a uskutečnil se až po diplomatické aktivitě ze strany čs. představitelů.


Cvičení skončilo 30. června a všichni oddechli, když začátkem srpna konečně opustilo poslední vojenské vozidlo naší republiku.



2000 slov

se jmenoval novinový článek spisovatele Ludvíka Vaculíka, který byl zveřejněn na začátku června. Obsahoval hodnocení dosavadního politického vývoje a návrhy jak postupovat v budoucnosti.


Tento text se stal velmi populární. Po Srpnu byl označen za kontrarevoluční a ocitl se samozřejmě na černé listině.



související texty:

nárůst tlaku soc. států na ČSR (březen - červen)

nárůst tlaku soc. států na ČSR (červenec - srpen)


text 2000 slov


rok 1968 - úvodní strana


autor textu: Tomáš Vlček

použitá literatura: 17

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.