www.TOTALITA.cz

rok 1968
krize ve straně a společnosti na konci roku 1967

v  KSČ:



V průběhu roku 1967 narůstala uvnitř KSČ nespokojenost se způsobem práce vedoucích stranických orgánů.


První tajemník nebyl nikdy v této souvislosti jmenován, ale bylo zřejmé, že kritika byla mířena na jeho osobu. Novotný za celou dobu působení v této funkci totiž nikomu k srdci nepřirostl.



říjnové zasedání ÚV KSČ

Tato kritika byla projednávána na říjnovém zasedání ÚV KSČ. Zde si Novotný svým nevhodným vystoupením postavil proti sobě zástupce slovenské komunity. Přičteme-li k tomu odpůrce z řad českých komunistů, stala se situace pro něj vážná.


Zasedání bylo bez závěrů přerušeno, protože vedení strany se muselo zúčastnit v Moskvě oslav VŘSR.



další omyl Novotného

Novotný chtěl této přestávky využít k posílení své pozice. Do Prahy proto pozval Leonida Brežněva, od kterého tuto podporu očekával. I v tomto se však přepočítal.


Brežněv měl na paměti Novotného nedostatečnou vstřícnost při odvolání Chruščova a proto jej nepodpořil. Tehdejší situaci podcenil a vše prohlásil za vnitřní záležitost Československa.



prosincové zasedání ÚV KSČ

Na konci roku pokračovalo přerušené zasedání ÚV KSČ. Zde se již projevila oslabená pozice Novotného. I když se tomu snažil zabránit, byl přesto způsob práce vedení znovu projednáván a poprvé zde padl návrh na rozdělení funkcí prvního tajemníka KSČ a prezidenta republiky.


Zasedání bylo opět přerušeno. Tentokrát kvůli vánočním svátkům. Dořešení sporných otázek muselo počkat na leden roku 1968.

ve společnosti:



hospodářská krize:

Hospodářství bylo po sovětském vzoru přeorientováno na těžký průmysl. Množství vytavených tun železa bylo rozhodujícím ukazatelem.


V zásobování trhu se však projevovaly velké nedostatky. V různých obdobích chyběly různé druhy zboží, které doprovází člověka celý život. Od dětských plen přes utěrky, toaletní papír, hřebíky až po rakve. Potraviny byly vždy nedostatkové.


Různé druhy ovoce se v obchodech objevovaly většinou jen při různých společenských výročích.



morální krize:

Ve společnosti byl patrný rozdíl mezi ideály a realitou. Každému nebylo měřeno stejným metrem Rozdíl mezi členem strany a nestraníkem byl patrný.


Jinak panovalo naopak rovnostářství. Šikovný pracovník měl stejnou mzdu jako jeho líný kolega. Vyčnívat se nevyplácelo. Bylo to zdrojem potíží. Tajení vlastního názoru se stalo společenským požadavkem již od školních let.



studentské nepokoje na Strahově

31. října vypadl již po několikáté za sebou elektrický proud v nově postavených vysokoškolských kolejích na Strahově. Tato vzorná socialistická stavba měla více nedodělků.


Studenti se shromáždili před budovou a poté se za pokřiku "Chceme světlo, chceme studovat !" vydali do ulic. Veřejná bezpečnost zakročila. Výsledkem byly desítky raněných studentů.


související texty:

spisovatelé proti moci

nová koncepce ekonomiky, změny ekonom. vztahů (50. léta)

potírání soukromého podnikání (50. léta)

pětiletky - plánování ekonomiky (50. léta)


rok 1968 - úvodní strana


autor textu: Tomáš Vlček

použitá literatura: 17

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.