www.TOTALITA.cz

rok 1989
Vysílání Čs. televize v roce 1989
TV pořad   Říkají si nezávislí

Publicistický pořad o protirežimních demonstracích 21. srpna 1988, 28. října 1988, o shromáždění nezávislých iniciativ na Škroupově náměstí 10. prosince 1988 a o Palachově týdnu v lednu 1989.

Srpen 1988

Úvodní komentář hovoří o stále častějších konfrontacích některých jedinců se socialistickým státem a vrací se k srpnové demonstraci v roce 1988. Nejprve vidíme materiál americké televizní společnosti NBC, která natočila na Václavském náměstí rozhovory s několika účastníky protestu.


Ve večerních hodinách, kdy asi 4 tisíce lidí vyšlo směrem ke Staroměstskému náměstí, prý byl "narušen veřejný pořádek a počínání davu přerostlo ve výtržnictví" (i když obrazové záběry tomu vůbec nenasvědčují). Zadrženo bylo 87 lidí, z toho 7 cizinců z nichž šesti byl ukončen pobyt v ČSSR. Ke srocování nabádala svým vysíláním především Svobodná Evropa.



Říjen 1988

Na oficiálně nepovoleném shromáždění na Václavském náměstí 28. října 1988 nejprve vyzývají pracovníci ONV Prahy 1 k rozchodu a posléze zasahují pořádkové jednotky a vodní děla. Za organizátora jedné z "provokací" je označen herec kladenského divadla Petr Burian.


Televizní diváci jsou upozorněni, že další účastník "provokace", chartista Stanislav Devátý, byl již trestán pro opilství a vydírání.



Prosinec 1988

U příležitosti 40. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv OSN byla povolena manifestace tzv. Pěti iniciativ, která proběhla 10. prosince 1988 na Škroupově náměstí v Praze 3. Pro lepší efekt autoři pořadu vybrali větu hlavního řečníka Václava Havla, ve které zadrhává.


Poté bylo divákům na vysvětlenou sděleno, že tito nepřátelé socialismu jsou placeni z Nadace Charty 77 a za poslední tři roky jim bylo vyplaceno 256 tisíc tuzexových korun (TK). Na seznamu se objevuje 138 nepřátel socialismu. Například Václav a Olga Havlovi obdrželi 9 000 TK a Vlasta Chramostová 6 000 TK. Dále tu figurují Eva Kantůrková, Jaroslav Hejdánek a Milan Šimečka.


V souvislosti s tím komentář připomíná článek s názvem Rohlíkové peníze, který vyšel 13. ledna 1989 v Zemědělských novinách.



Komu slouží?

Střih nás přenáší opět na Škroupovo náměstí, kde Václav Malý říká: "Jsme lidé, kterým nejde o moc, ale chceme sloužit...". A komentátor pořadu pokládá otázku: "Komu slouží?" Kamera mezitím objevuje tuzexové poukázky nalezené v bytě Václava Malého. "Slouží k financování nepřátelské činnosti v socialistických zemích", dodává komentátor.

Nepřátelé

Vzpomenuti jsou také Jiří Pelikán se svým časopisem Listy a "agent CIA" Pavel Tigrid. Společně s Hlasem Ameriky, Rádiem Vatikán a Svobodnou Evropou totiž patří k organizátorům ilegálních akcí a navíc "uplatňují psychologický teror proti lidem stojících na pozicích socialismu".


Shromáždění na Škroupově náměstí bylo, podle komentátora, zneužito k útokům proti socialistickému státu. Následují záběry z celnice, kde je vyslýchána matka Stanislava Devátého zadržená kvůli převážení ilegálních tiskovin.



Leden 1989

Další část pořadu informuje o anonymním telefonátu, který vyhrožoval sebeupálením, bude-li Václavské náměstí u příležitosti Palachova výročí uzavřeno. ČST přináší anketu mezi chodci na Václavském náměstí, ve které pokládá otázku: "Kdo byl Palach" a "Co je Charta 77".


Dav demonstrantů na Václavském náměstí je označen za zmanipulovanou mládež. Protože údajně vzrostla agresivita davu, zasahují 16. ledna 1989 Lidové milice a příslušníci SNB. Největším nebezpečím pro náš stát je totiž rozvášněný dav.


Dramatická reportáž Svobodné Evropy z tohoto dne je "konfrontována" střihy na poklidně diskutující hloučky. Diváci mají být odstrašeni lidmi, jako je Ivo Bosák a především František Melichar. Tento 68letý důchodce, jehož v 50. letech odsoudili na 11 let do žaláře, byl v roce 1968 členem kontrarevoluční organizace K 231.


Ivan Medek ve vysílání Hlasu Ameriky z 23. ledna 1989 hovořil o tom, že Charta 77 lednové události neorganizovala. ČST však viděla jiné dokumenty - letáky a výzvy. Následovala anketa mezi chodci na Václavském náměstí: "Co říkáte zásahu?", ptá se reportér.



Stát povede dialog

V závěru jsme ujištěni, že stát povede dialog pouze s těmi, kteří stojí na platformě socialismu. Nebudou tolerovány protizákonné činy a nebude se diskutovat s těmi, kteří chtějí v naší zemi obnovit kapitalismus. Optimistická hudba a záběry na klidné Václavské náměstí pořad uzavírají.

Stopáž pořadu 30 minut

Scénář: Jan Valsa a Dagmar Žáková

Režie: Hanuš Hackenschmied a Vlad. Tůma

Vysíláno v sobotu 23. září 1989

Vyrobila Ústřední redakce Televizních novin.



související texty:

TV pořad   Žháři

TV pořad   Žháři - podrobněji

TV pořad   Říkají si nezávislí

TV pořad   Kamelot


Vysílání Čs. televize v roce 1989


Palachův týden

petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.