www.TOTALITA.cz

Sametová revoluce 1989
historie demonstrací 17. listopadu - příběh studenta Jana Opletala

Student medicíny Jan Opletal byl smrtelně postřelen nacistickými pořádkovými jednotkami 28. října 1939 na pražské demonstraci proti německým okupantům.

Potlačit demonstraci

V sobotu 28. října 1939 ráno zaplnily Prahu desetitisíce lidí ve slavnostním oblečení a s trikolorami. V některých továrnách se stávkovalo. Adolf Hitler, informovaný pražským gestapem, přikázal K. H. Frankovi potlačit demonstrace všemi prostředky, zdůraznit prezidentu Háchovi vážnost situace a v případě potřeby nasadit i těžké zbraně.


Při celodenních potyčkách mezi demonstranty a německými pořádkovými silami byl zastřelen pekařský dělník Václav Sedláček a v podvečer pak smrtelně postřelen student medicíny Jan Opletal, jenž byl v beznadějném stavu převezen do nemocnice.



Pohřeb Jana Opletala

Opletal zemřel 11. listopadu 1939. Jeho pohřeb, který se konal 15. listopadu 1939, rozpoutal další vlnu protiněmeckých demonstrací v Praze, jichž se účastnili především studenti.


Asi 3.000 studentů, kteří doprovodili rakev Jana Opletala, se po smutečním obřadu vydalo do centra Prahy. V Kaprově ulici však proti nim ostře zasáhly jednotky SS. Pochod byl jasným protiokupačním protestem.

Odveta nacistů

Odveta nacistické moci byla brutální, a byla součástí záměru nacistů likvidovat českou inteligenci. Za úsvitu 17. listopadu přepadly oddíly SS a německé policie vysokoškolské koleje v Praze, v Brně a v Příbrami.


Všech 10 českých vysokých škol bylo uzavřeno (formálně na 3 roky, s úmyslem je však neotevřít nikdy). Zhruba 1.200 studentů bylo odvezeno do koncentračních táborů Sachsenhausen a Oranienburg.


Devět studentů bylo bez soudu v Ruzyni zastřeleno. Kounicovy koleje v Brně byly na dobu války změněny v politický žalář, mučírnu a popraviště. Po určité době začali být studenti z koncentračního tábora propouštěni, mj. na základě intervence prezidenta Emila Háchy. Poslední z nich zůstali v táborech až do roku 1942. České vysoké školy nacisté po třech letech neotevřeli, naopak soustavně omezovali celé české školství.



související texty:

historie demonstrací 17. listopadu

příběh studenta Jana Opletala

příprava vzpomínkové akce k 17. listopadu

události 17. listopadu 1989


Sametová revoluce 1989


Palachův týden

petice "Několik vět"

vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

použitá literatura: 172

   Facebook         Twitter home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.