www.TOTALITA.cz

Technika a značení okupačních vojsk v Československu po roce 1968
bojová technika - obrněná technika

Pásové obrněné transportéry nebyly sice vzácné, avšak v sestavě každé jednotky byl rovněž nejvýše jeden. Šlo téměř výhradně o typ BTR-50 PK (např. v areálu Slávie byl po 2. září umístěn pouze jediný).


Moderní kolové OT prakticky chyběly. Čtyřosý BTR-60 je sice zachycen na snímcích ze srpnových dnů, pak však byl vzácností. Až po 15. listopadu 1968 představoval naopak jedinou obrněnou techniku, která v Praze zůstala - ovšem v omezeném počtu. Dva byly odstaveny u štábu Sovětské armády na Haštalském náměstí, třetí (číslo 440) střežil radioreléovou stanici v Hostivaři, a to až do května 1969.


Převažovaly zastarávající BRDM, které také, podobně jako ostatní OT, byly zastoupeny vesměs jednotlivě. Pouze v areálu Slávie bylo soustředěno deset exemplářů (až do 5. září), ve Strašnicích proti krematoriu dva, další dva ve Vršovicích pod Havlíčkovými sady, jediný stál do poloviny listopadu v Bohnicích; na dalších tábořištích nebyl tento typ pozorován vůbec.

Na kbelském letišti bylo možno vidět výsadkové samohybné kanóny (stíhače tanků) ASU-85, a to nejméně 14 exemplářů až do 20. října. Nesly pouze původní trojmístná čísla. Snad jen v prvních týdnech po 21. srpnu byly nějaké exempláře tohoto typu umístěny i na břevnovské pláni nad strahovským stadiónem, společně se samohybnými protiletadlovými dvojkanóny ZSU-57-2 (které se jinde v Praze nevyskytovaly).


Menší výsadková pásová vozidla (vyzbrojená pouze kulomety) byla až do 5. září i v centru Prahy - jeden stroj v parku na Karlově náměstí, jeden stál na Národní třídě ve vozovce před budovou tehdejšího Svazu spisovatelů.


Nejhojněji použitou bojovou technikou však byly rovněž již nemoderní obrněné automobily (vlastně pancéřované nákladní vozy), převážně těžšího typu BTR-152. Ty bylo možno vidět po srpnu bez nadsázky všude - jak na tábořištích, tak v pohybu prakticky po celé Praze i v dalších českých městech. Často je doplňovaly jednotlivé exempláře menších a ještě archaičtěji působících BTR-40, již tehdy považovaných za zastaralé.


Pro přiblížení situace lze doložit počet transportérů BTR-152 na některých stanovištích po 28. srpnu 1968:
Vrchlického sady 17 (29.8.), Riegerovy sady 2 (ještě 5.10.), smíchovské kasárny (dnes Justiční palác) 4 + 2 exempláře se značením vojenské policie (2.9.), areál Slávie 16 (5.9.), Vršovice pod Havlíčkovými sady 7 (8.9.), Strašnice u hřbitovů 14 (3.9.), Pankrác 8 (8.9.), Kačerov 5 + 1 upravená radiotechnická verze (13.9.), letiště Kbely cca 15 (ještě 19.10.). Poslední volný pohyb tohoto typu v pražském centru je doložen 10. září, poslední výskyt na tábořišti kolem 20. října 1968.



související texty:

bojová technika

bojová technika - tanky

bojová technika - obrněná technika

bojová technika - letadla

technika "doč. umístěných" vojsk - tanky

technika "doč. umístěných" vojsk - obrněná technika

technika "doč. umístěných" vojsk - letadla

technika "doč. umístěných" vojsk - dopr. a účelová vozidla


technika a značení okupačních vojsk v ČSSR po roce 1968

okup. vojska Varš. smlouvy po roce 1968 ... - úvodní strana

rok 1968 - úvodní strana


autor textu: Jiří Slouka


   Facebook         Twitter home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.